O Separatorach

Co to jest separator tłuszczu?

Dla tych którzy pierwszy raz spotykają się z terminem “separator tłuszczu” wyjaśniamy co to jest i do czego służy.
Z definicji w Wikipedia, separatory tłuszczu zwane potocznie tłuszczownikami, to urządzenia służące do oczyszczania ścieków, przed wprowadzeniem ich do sieci kanalizacyjnej.

Gdzie stosuje się tłuszczowniki?

Separatory tłuszczu stosowane są w restauracjach, barach, kuchniach i stołówkach, w masarniach mięs i w przetwórstwie spożywczym. Stosuje się je wówczas kiedy w procesie technologicznym pojawiają się odpady ze zwiększoną ilością tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.

Jak działa separator tłuszczu?

Działanie separatora w rzeczywistości jest bardzo proste. Dzięki większej gęstości tłuszczów, unoszą się one na powierzchni, za pośrednictwem grawitacji dzięki czemu mogą zostać zmagazynowane w urządzeniu. Separator tłuszczu zasadniczo składa się z dwóch części, osadnika i separatora właściwego.

Na poniższym zdjęciu prezentujemy separator WOBET-HYDRER ST-15 przeznaczony do obsługi dużej ilości odpadów tłuszczu, np. w masarniach lub szkołach.

Separator tłuszczu
Separator Tłuszczu Poziomy WOBET-HYDRET , Model ST-15

Jak dobrać separator tłuszczowy do swojej działalności

Wielkość separatora powinna być adekwatna do ilości produkowanych odpadów. Ponadto pod uwagę powinny być brane takie czynniki jak:

  • temperatura odpadów
  • gęstość odpadów
  • odporność na środki chemiczne stosowane do zmywania separatora

2 myśli na temat “O Separatorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.